La tercera edició del festival Mitgeres estarà dedicada a les fronteres

Del 3 al 10 d’octubre una vintena de fotografies gegants tornaran a omplir el centre de la ciutat.

Valls, 23/9/2020. Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular La Turba, juntament amb altres col·lectius vallencs i entitats com el Museu de Valls, organitzen des del 3 al 10 d’octubre la tercera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres – 2020. Després de la bona acollida de l’edició del 2019, la proposta vol seguir consolidant-se com un festival de fotografia sòlid al sud del Principat.

A més a més, des de Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular la Turba s’ha detectat que a les nostres comarques hi ha un creixent nombre de persones joves que ha encaminat tant els seus estudis com el seu futur professional al món de la imatge, el disseny, la fotografia i d’altres disciplines artístiques, i no és fàcil poder mostrar el treball.

Així doncs, 3 al 10 d’octubre més de 20 instal·lacions fotogràfiques de gran format romandran exposades a la vista de tothom. A les mitgeres que es van utilitzar en l’edició de l’any 2019 se n’hi afegiran de noves, i és que la degradació arquitectònica que pateix el centre històric permet, de moment, no haver de treure fotografies anteriors.

La mostra no és només un gran exposició de carrer, sinó que també compta amb activitats paral·leles, com xerrades, presentacions o rutes guiades. En aquest sentit, enguany s’ha volgut concentrar una forta aposta la tarda del dissabte 3 d’octubre. Aquest dia hi haurà la presentació del llibre “#límits” del col·lectiu de fotògrafs km0 i una entrevista a la Paula Altès, autora del llibre de fotografia “Fuerzas y Cuerpos”. El certamen també comptarà amb rutes guiades per les diferents fotografies (dissabte 3 al matí, diumenge 4 al matí i divendres 9 al vespre) i amb un maridatge de vi i fotografia (dissabte 10 a la tarda).

Per tal d’assistir als actes cal reserva prèvia a través de la web del festival a partir del dilluns 28. Totes les activitats tenen límit d’aforament i compleixen amb les restriccions que imposa la Covid-19.

FRONTERA, EL TEMA CENTRAL DEL MITGERES 2020

Si en la primera edició les dones van ser l’eix central de la mostra, en aquesta s’ha escollit les fronteres com a eix vertebrador. Així, en el conjunt de fotografies es poden veure múltiples fronteres: la frontera del barri, l’econòmica, la invisible o aquella real com un mur, la frontera psicològica, la dels límits de la ment, la mediambiental i natural o la frontera de casa teva.

Aquest tema ha servit per escollir les fotografies dels i les autores participants, tant a nivell nacional de reconegudes fotògrafes com a nivell vallenc i de comarca.

 ELS l LES FOTÒGRAFS l LES ACTIVITATS DE L’EDICIÓ 2020

 Els i les fotògrafes escollides per aquesta edició són:

Mariona Giner, Paula Artès, Ariadna Arnés, Verònica Moragas, Josep Vecino, Ricard Cugat, Carles Cubos, Medir Cucurull, Beth Magre, la vocalia de dones de l’Associació de Veïns del Barri Antic i l’Institut Català Internacional per la Pau.

LA NISSAGA CATALÀ-ROCA

La primera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres – 2020 també vol seguir el fil i posar en valor la nissaga Català-Roca.

Valls, ciutat que ha vist néixer a una de les nissagues de fotògraf més importants de Catalunya, els Català-Roca, que a més, formen part de la galeria de ciutadans il·lustres, Francesc Català-Roca (Valls, Alt Camp, 1922 – Barcelona, 1998) fill del també fotògraf Pere Català i Pic (Valls, Alt Camp, 1889 – Barcelona, 1971) un dels introductors de la fotografia d’avantguarda a Catalunya, i germà de Pere Català i Roca.

Francesc Català-Roca el 1958 munta enormes plafons fotogràfics en l’Exposició Universal de Brussel·les. El 1965 comença a fer reproduccions de gran format en color. Amb càmera o sense, Català-Roca participa activament en els esdeveniments històrics que tenen lloc al llarg de la seva vida. En les seves fotografies reflexiona sobre el temps i és molt conscient del poder d’informació de la imatge. És considerat el mestre de la fotografia documental a Catalunya.